Wandelen in Denia

Of u nu in Denia woont of er op bezoek bent, er is geen betere manier om van de prachtige natuur te genieten dan door er te wandelen. Wilt u een berg beklimmen, de kustlijn verkennen of in een kloof wandelen: er is hier voor elk wat wils!

Een van de populairste routes naar Montgo is de Plana to Summit route maar er zijn nog vele andere mogelijkheden om deze prachtige regio al wandelend te verkennen. Neem er de tijd voor om een van de dagtochten te maken en de Montgo te verkennen.


1. Cova Tallada

Als u graag wandelt dan is het de moeite waard om de Cova Tallada te bezoeken. Het is een half-natuurlijke, half-kunstmatige grot tussen Denia en Javea waar het zonlicht door in de rots uitgehouwen openingen naar binnen valt. Deze plek is via verschillende routes al wandelend te bereiken vanuit Denia of Javea.

De handigste route komt vanuit Denia. Laat uw auto achter op een van de parkeerplaatsen bij de stranden van Les Rotes en volg het pad langs de calle Via Lactea, u bereikt dan in ongeveer 30 minuten de ingang van Cova Tallada. U komt ook langs de Torre del Gerro, een verdedigingstoren uit de 16e eeuw die ter bescherming diende tegen aanvallen door piraten.

Om de ingang te bereiken, moet u een korte maar lastige afdaling naar rechts maken die om concentratie en beheersing vraagt. Vervolgens loopt u een klein stukje langs de waterkant tot u de uitgehakte grot ziet.

De grot is vrij groot, heeft verschillende doorgangen en een grote ruimte. Het is een prachtige plek om te verkennen maar u hebt wel een lamp nodig om de weg te vinden.

Tijdens het hoogseizoen (Pasen en juni-oktober) is er een beperkt aantal entrees in de grot en het is dan ook noodzakelijk vooraf te reserveren voor toegang zowel lopend, per kajak of peddelsurfend. U kunt dit doen door vooraf contact op te nemen met het natuurpark van Montgo en via hun website te reserveren.

Het is handig om een rugzak, water, om het vochtgehalte op peil te houden, een zaklamp en zonnebrandcrème mee te nemen en wat te eten voor die dag, maar probeer ook weer niet te veel gewicht mee te nemen. Kies bovendien voor comfortabele kleding.

Het is niet echt een moeilijke tocht maar u moet wel klimmen en klauteren. U kunt het beste stevige schoenen en lichte kleding dragen, ook omdat het weer snel kan omslaan.

Er is een inscriptie in de rots gekerfd, die luidt: Philipus III HISP REX CAVERNAM HANC PENETRAVIT AN MDXCIX (Philip III, koning van Spanje, betrad deze grot in 1599). Het is een zeer interessante plek om te verkennen!

2. Cova de l’Aigua

Als u in Denia wilt gaan wandelen, is Cova de l'Aigua een ideale bestemming. Het ligt in het Montgo-gebergte en biedt een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. De wandeling is goed te doen en is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen.

De Cova de l'Aigua (of watergrot) is een natuurlijke kloof aan de noordkant van de Montgo, ongeveer 350 meter hoog. De grot heeft twee ruimtes, een kleine vijver en een Romeinse inscriptie die dateert uit 238 voor Christus.

Naast de indrukwekkende geschiedenis is deze locatie uitgeroepen tot natuurpark en het is een populaire plek voor toeristen. De route naar de Cova de l'Aigua begint in de Cami de la Colonia, een goed begaanbaar pad voor wie wil genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op Denia en de Middellandse Zee.

Tijdens uw wandeling komt u door bosrijke gebieden met veel verschillende soorten bomen waaronder cipressen en dennen. U krijgt vast ook klein wild te zien zoals konijnen en hazen.

Er zijn ook trajecten waar u onderweg kunt pauzeren en ontspannen zoals langs het pad naar de top van de klif bij de Cova de l'Aigua. Het uitzicht is spectaculair en er is veel te zien, neem uw camera mee!

Een bezoek aan het middeleeuwse kasteel van Denia is zeker ook de moeite waard. Enkele torens en poorten zijn goed bewaard gebleven.

Het kasteel herbergt ook een museum met archeologische schatten uit de Iberische, Romeinse en Islamitische periode. Er is een café waar u kunt genieten van een drankje en het fantastische uitzicht.

Na een pauze kunt u de omgeving van Denia verkennen. Het is een UNESCO Creative City of Gastronomy en biedt een grote verscheidenheid aan eetgelegenheden. U kunt de lokale keuken proeven in een aantal restaurants zoals Pont Sec en Restaurante Pimientos.

3. Cova del Gamell

Iets minder bekend zijn de watergrotten Cova del Gamell (Cava van de Gamell) ook een prachtige plek om te bezoeken. Het biedt fantastische vergezichten en is een geweldig avontuur voor wandelaars van alle leeftijden.

Deze grot ligt in het Montgo Natuurpark en het is een gemakkelijke wandeling voor gezinnen want het is maar anderhalf uur lopen om deze grot te bereiken. Het kan best een uitdaging zijn als u naar de top van de berg wilt klimmen.

We hadden de kans om deze wandeling te doen met een groep vrienden. Het was zeer de moeite waard en een geweldige manier om te ontspannen in de natuur. We hebben genoten van het uitzicht op het kasteel van Denia en de zee vanaf de top.

Tijdens de wandeling zagen we enkele interessante archeologische overblijfselen zoals een oude oven waar vroeger kalk werd gemaakt en een amandelboomgaard. We zagen ook enkele sporen van de rozijnenindustrie die ooit populair was in dit gebied.

In de verte stond een kleine kapel, de kluizenarij van Pare Pere, waar broeder Pere Esteve ooit in afzondering zijn toevlucht zocht. De kleine stenen hut is versierd met ingewikkeld beschilderde tegels en er staan enkele schaduwrijke pijnbomen in de omgeving die het een zeer aangenaam bezoek maken voor wie een rustige plek zoekt om de dag door te brengen.

Als bonus bevindt zich de kluizenarij op een uitstekende locatie met het prachtige uitzicht op de bergen en de zee van Denia. Vanaf een uitkijkpunt dat u op geen enkele andere manier kunt bereiken, is er geen betere manier om de schoonheid van Denia te ervaren dan door hier naar toe te wandelen.

Er zijn verschillende paden die naar de top van het massief leiden, u kunt kiezen welke u het beste bevalt. Als u een beetje van uitdaging houdt, kunt u een meer inspannende route nemen die de top van de berg bereikt na ongeveer 4 km en een hoogteverschil van 500 meter overbrugt.

Het is belangrijk om in gedachte te houden dat een klim naar de top van de berg niet voor iedereen is weggelegd. Het is verstandig om dit samen met een ervaren iemand te doen en uitsluitend als u enige ervaring hebt. Het spreekt vanzelf dat stevig schoeisel noodzakelijk is en dat u er rekening mee moet houden dat u nu en dan moet klimmen voor de leukste beleving van de omgeving.


4. Alt de Benimaquia

Denia is een havenstadje dat in een beschutte baai van de Middellandse Zee ligt. Het is beroemd om zijn stranden met goudkleurig zand en blauwe zee. Deze stranden hebben helder water en goudkleurig zand waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen met kinderen. Ze zijn ook een populaire locatie voor windsurfers en duikers.

Alt de Benimaquia, een prachtig middeleeuws kasteel gebouwd door de Spaanse vorsten, ligt in de stad Denia. Het is nu een erg charmante toeristische attractie die zeker een bezoek waard is.

De stad Denia staat bekend om zijn vele historische bezienswaardigheden en musea maar het heeft ook enkele van de mooiste stranden van Spanje. Op deze stranden kunt u heerlijk ontspannen na een vermoeiend dagje verkennen van attracties de stad. 

Dit kasteel is een van de oudste kastelen van Denia en werd gebouwd door de Spaanse vorsten in het begin van de 16e eeuw. Het is nu een toeristische attractie die bezoekers uit de hele wereld aantrekt. Er zijn verschillende dingen te doen rondom dit kasteel zoals wandelen en zwemmen. De stad is ook de thuisbasis van een archeologisch museum dat een breed scala aan tentoonstellingen biedt.

Naast het kasteel is er ook een kerk die u kunt bezoeken. U kunt kleding, hoeden en gebruiksvoorwerpen uit verschillende periodes bekijken.

Naast deze attracties is de stad Denia rijk aan stranden en kliffen. Deze stranden zijn een geweldige plek om uw vakantie door te brengen.

In het gebied rond het kasteel worden verschillende buitenactiviteiten georganiseerd, waaronder klifspringen. De stad is ook de thuisbasis van verschillende restaurants en bars, waar u kunt genieten van de lokale keuken.

Er zijn ook tal van winkels te vinden in dit gebied. U kunt alles vinden, van kleding tot schoenen, en er is ook een supermarkt in de buurt van het kasteel.

De stad Denia is een zeer aangename plek om te verblijven en het is ook de thuisbasis van verschillende prachtige kastelen en monumenten. Het is ook een geweldige plek voor toeristen om de regio Alicante te verkennen. De stad is gemakkelijk te bereiken en het heeft verschillende attracties die u kunt bezoeken tijdens uw reis.