Uw auto vanuit een EU-land importeren in Spanje

Reizen met uw eigen auto in Spanje is ideaal. Als u echter in een ander Europees land woont en uw auto in Spanje wilt importeren dan dient u met een aantal belangrijke zaken rekening houden. U heeft bijvoorbeeld een tijdelijke nummerplaat nodig, dat kost ongeveer 40 euro, een registratiebelasting (ongeveer 50 euro) en een technische controle van het voertuig (ongeveer 15 euro). Alleen onder deze voorwaarden mag u uw voertuig in Spanje importeren.

Tijdelijke nummerplaat

Het maakt niet uit of u uw auto permanent vanuit een EU-land naar Spanje wilt brengen of slechts voor een paar maanden, voordat u kunt rijden, zijn er een paar dingen die u moet overwegen. Er zijn verschillende soorten nummerplaten voor niet-Spanjaarden. Afhankelijk van het soort voertuig dat u naar Spanje wilt brengen, lopen de kosten daarvoor sterk uiteen.

Allereerst moet u een Europees certificaat van overeenstemming, ook wel CoC (Certificate of Conformity) genoemd, aanvragen. Dit is een wettelijk document dat verklaart dat uw voertuig voldoet aan de in Spanje geldende normen. U kunt dit certificaat aanvragen bij uw autodealer in Spanje of via de fabrikant van uw voertuig.

Zodra u dit Europese certificaat van overeenstemming hebt ontvangen, moet u uw voertuig registreren. Als u niet over de vereiste papieren beschikt, loopt u het risico dat uw auto in beslag wordt genomen of dat u een boete moet betalen.

U heeft ook een internationaal rijbewijs nodig. Zo kunt u in Spanje rijden terwijl u wacht op de registratie van uw voertuig. Dit internationale rijbewijs is eenvoudig en goedkoop aan te vragen, het wordt afgegeven door de bevoegde autoriteit in uw eigen land en is één jaar geldig.

Naast het internationale rijbewijs heeft u een nationaal rijbewijs nodig. Daarvoor moet u een verzekeringsbewijs overleggen en ervoor zorgen dat uw auto verzekerd is in het land waarvandaan u wilt invoeren. Als u niet over de juiste papieren beschikt, krijgt u een boete, wordt de verzekering van uw auto ongeldig verklaard en kan uw auto in beslag worden genomen.

Als u uw auto mee wilt nemen naar Spanje moet u er ook voor zorgen dat deze een geldige APK heeft gehad en dat u (in het geval van een huurauto) een huurcontract heeft voor minstens een jaar. Als u geen internationaal rijbewijs hebt, hebt u een tijdelijke groene nummerplaat nodig, zodat u kunt rijden terwijl u op de registratie wacht.

Tenslotte moet u ter plaatse belasting betalen voor uw ingevoerde auto. Deze worden geïnd op het gemeentehuis waar u woont en waarmee u mag rijden op de openbare weg.

Keuring

Als u een auto in Spanje wilt invoeren, moet u een technische inspectie laten uitvoeren en dat kan gepaard gaan met belastingen, douanerechten en registratierechten. Een gecertificeerde monteur controleert het exterieur, het chassis en de ophanging van het voertuig. Ook de remmen en banden worden ook gecontroleerd.

Het voertuig krijgt van de fabrikant een certificaat van overeenstemming dat voor alle ingevoerde voertuigen vereist is. U dient ook te bewijzen dat u de invoerbelasting hebt betaald.

De test wordt uitgevoerd op het in het buitenland geregistreerde voertuig door een Spaans testcentrum (ITV), vergelijkbaar met een APK-keuring. Het doel van deze test is om de verkeersveiligheid te verhogen. De test vermindert niet alleen het risico op ongevallen maar bepaalt ook of het voertuig voldoet aan de in Spanje geldende normen.

De keuring is afhankelijk van de grootte en het model van het voertuig. De keuring wordt uitgevoerd in erkende garages. U vindt het dichtstbijzijnde keuringsstation online.

Aan het einde van de keuring krijgt het voertuig een certificaat van technische keuring met vermelding van de geconstateerde gebreken. Bij ernstige gebreken mag u niet meer met het voertuig rijden. Tijdens de controle krijgt u instructies van de inspecteur. U heeft dan een maand de tijd om eventuele problemen te verhelpen.

Wanneer u een auto importeert, moet u btw en invoerbelasting betalen, die worden berekend over de prijs van de nieuwwaarde van de auto. Dit is dezelfde belasting die geldt wanneer u een auto in een ander EU-land koopt.

Als u een oldtimer in Spanje wilt invoeren, hebt u een speciale inspectie van het voertuig en een vertaling van de documenten in het Spaans nodig. Er is ook een echtheidscertificaat en een fotokopie van de opgetekende historie van het voertuig vereist.

Om een auto in Spanje in te voeren, moet u onroerend goed in Spanje bezitten of er permanent wonen. U moet ook in het bezit zijn van een geldig Spaans rijbewijs. Bovendien moet het voertuig verzekerd zijn in het land van registratie.

Registratiebelasting

Of u nu uit een EU-land of een niet-EU-land komt, er zijn een paar stappen die u moet volgen om uw auto in Spanje in te voeren en de juiste registratiebelasting te betalen. Dit gaat gepaard met veel papierwerk en douanekosten. Een belastingadviseur kan u helpen om aan de vereisten te voldoen.

De eerste stap is het verkrijgen van een voertuigregistratie in Spanje via de Spaanse Algemene Verkeersdirectie (Dirección General de Tráfico). Het hele proces kan anderhalve maand duren maar kan, indien nodig, ook aan de grens plaatsvinden. Als u een voertuig uit een ander EU-land importeert, dient u dit met Europese kentekenplaten registreren. Hiervoor kunt u een tijdelijke nummerplaat aanvragen waarmee u bent beschermd tegen juridische stappen.


Als u geen EU-burger bent, dient u uw auto in het buitenland te laten registreren met een uniek certificaat. Dit certificaat moet worden afgegeven door de plaatselijke verkeersautoriteit. Als uw auto momenteel in een ander EU-land is geregistreerd, hebt u een technisch expertiserapport nodig.

U moet een aanvraagformulier invullen dat online beschikbaar is en de vereiste belastingen betalen. Hoeveel deze belastingen bedragen, hangt af van de leeftijd en de technische specificaties van uw voertuig. Dit omvat ook de CO2-uitstoot en de marktwaarde van uw voertuig.

Daarna dient u een technische voertuigcontrole uit te laten voeren, vergelijkbaar met de Nederlandse APK-keuring. Daarvoor moet u een originele aankoopnota, een technische specificatie van uw voertuig en een bewijs van invoerbelasting overleggen. Het kan een paar dagen duren voordat de inspectie klaar is. U dient ook uw rijbewijs te laten zien en aantonen dat u beschikt over voldoende Spaanse taalvaardigheid.

Als u vanuit een ander EU-land naar Spanje verhuist, kunt u tijdelijk een voertuig invoeren. U moet echter wel registratiebelasting en bovendien een gemeentelijke registratiebelasting voor het voertuig betalen. U zult ook btw (IVA) over het voertuig moeten betalen. Afhankelijk van andere leges kunnen de kosten van de registratiebelasting variëren.

U kunt de belasting echter vermijden als u uw auto niet meer dan 182 dagen per jaar in Spanje gebruikt. Als voltijdstudent uit een ander EU-land mag u uw voertuig maximaal zes maanden gebruiken zonder belasting te betalen.

Kosten

Uw eigen voertuig gebruiken in Spanje kan duur en ingewikkeld zijn, vooral als u hem importeert uit een niet-EU-land. U moet zich bewust zijn van de bijbehorende kosten voordat u tot aankoop overgaat. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kosten laag te houden.


Ten eerste, als u uw voertuig uit het buitenland wilt importeren, zou u contact kunnen opnemen met een Gestor. Een Gestor vertegenwoordigt particulieren of rechtspersonen tegenover administratieve organisaties en kan u helpen bij de transactie. U vindt zo’n Gestor in de buurt van de haven. Deze rekent een vergoeding die afhankelijk is van het type voertuig dat moet worden ingevoerd.


Vervolgens moet u invoerrechten en belastingen op uw nieuwe of gebruikte voertuig betalen die zijn gebaseerd op de dagwaarde van uw voertuig en staan vermeld in de voertuigdocumenten. U dient bovendien een speciale registratiebelasting op uw ingevoerde voertuig te betalen. Het bedrag van de belasting hangt af van de gemiddelde marktwaarde van uw voertuig, de CO2-uitstoot en uw land van herkomst.


Tenslotte kan het zijn dat u uw voertuig in Spanje moet registreren. U moet het voertuig binnen 30 dagen na aankomst registreren. Uw voertuig moet Spaanse nummerplaten hebben die u binnen 30 dagen na aankomst moet aanbrengen. 


De kosten van de invoer van een auto uit een EU-land naar Spanje kunnen sterk variëren afhankelijk van de leeftijd, het model en de locatie van het voertuig. U kunt online calculators gebruiken om uw kosten in te schatten. U dient bovendien douanerechten, belastingen en keuringskosten te betalen.


Als u uw voertuig uit een niet-EU-land importeert, moet u het Single Administrative Document (SAD) en de belasting op de overdracht op uw nieuwe of gebruikte voertuig betalen en 21 procent btw.

Een auto importeren in Spanje kan verwarrend zijn vooral als u de regels en voorschriften niet kent. Als u echter voorzichtig bent en de wetten naleeft, biedt het importeren van uw voertuig tal van voordelen. Als u zich problemen wilt besparen, moet u alleen een voertuig importeren dat geen aanpassingen heeft ondergaan.