Zo vieren de Spanjaarden kerstmis

Als u met Kerstmis Spanje bezoekt, zult u merken dat de lichtjes de hele nacht blijven branden, de kerstbomen fonkelen en de familie samenkomt voor een heerlijke maaltijd. Kerstdiners zijn traditioneel overvloedig en rijk aan zeevruchten, rosbief, gerookte ham en heerlijke wijnen. Bovendien wordt er typisch kerstgebak gemaakt zoals Turron, Mantecados en Pestinos.

Hoewel Kerstmis in Spanje zeer traditioneel wordt gevierd, gelden er in sommige andere regio's heel andere tradities voor de feestdagen. In Galicië bijvoorbeeld viert men Kerstmis met een nachtmis gevolgd door een fakkeloptocht door de straten om het nieuwe jaar te verwelkomen. Na de nachtmis krijgen kinderen een paar cadeautjes maar de meeste cadeaus worden pas twaalf dagen later gegeven, met Driekoningen. In Spanje zijn het de Drie Wijzen, die de kinderen geschenken brengen in plaats van een Kerstman.

In het Baskenland wachten kinderen op Olentzero, hun versie van een pijprokende Kerstman. Als de kinderen op 6 januari wakker worden, vinden zij cadeautjes onder de boom. De volwassenen worden er echter aan herinnerd dat de vakantie voorbij is en we weer overgaan tot de orde van de dag. Na 6 januari vindt het leven in Spanje weer zijn normale gang.

Een ander deel van de Spaanse kersttradities is de kerststal, de Belen. Deze stelt een feestelijke scène voor. Sommige mensen zetten ze in het huis neer voor geluk, anderen geven de figuurtjes cadeau aan vrienden. In de Romeinse oudheid werden deze beeldjes boven op de deurpost gezet ter bescherming van het huis.

Zoals u ziet worden de feestdagen in Spanje op een heel eigen manier gevierd. Terwijl sommige families ervoor kiezen om cadeaus te geven op eerste kerstdag is in Spanje de belangrijkste dag om cadeaus te geven 6 januari. Voor kinderen is het juist een traditie om te wachten tot Driekoningen om hun cadeautjes te mogen openen. 

Spaanse kerstvieringen kennen vele tradities. Er is meestal één gemeenschappelijk thema. Een gerookte ham en chorizo behoren tot de hoofdbestanddelen van de Spaanse tafels maar het is gebruikelijk om deze ook tijdens het kerstdiner te serveren. Andere lekkernijen zijn geroosterd lamsvlees, speenvarken en zeevruchten zoals king prawns. 

Tijdens de kerstvakantie zie je in het hele land ook veel kerststallen staan. Ze komen in alle soorten en maten voor en zijn een traditioneel onderdeel van de kerstvieringen.

Een ander kenmerk van het Spaanse kerstfeest is dat veel mensen na een uitgebreid kerstdiner de nachtmis in de kerk bijwonen om zo het geloof van het Spaanse volk te herbeleven en de geboorte van Jezus op Eerste Kerstdag te vieren. Deze traditie is zo’n belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur dat u het zeker niet mag missen.

De Spaanse kerstviering is de meest traditionele en familie feestdag ter wereld. De festiviteiten duren meerdere weken en tijd doorbrengen met de familie, lekker eten en het eren van tradities zijn belangrijkst in deze dagen. Veel van de tradities zijn al eeuwenoud en sommigen zullen u zeker verrassen.