Gratis treinreizen in Spanje

De Spaanse regering heeft besloten tot gratis vervoer op treinreizen op de middellange afstand. Nu kunnen alle Spaanse pendelaars zonder te betalen reizen met de trein.

Reizigers die regelmatig onderweg zijn, profiteren van de voordelen van deze nieuwe maatregel die de regering van Spanje heeft aangekondigd vanaf 1 september 2022.

Deze regeling geldt voor de volgende treinen: Madrid's Cercanías treinen, Rodalies treinen in Catalonië en conventionele "Media Distancia" (middellange afstand treinen) aangeboden door Renfe. De treinkaarten voor deze passagiers zijn gratis.

Deze maatregel geldt tot en met 31 december 2022. Hieronder volgen enkele details van deze gratis treinreizen in Spanje.


Gratis treinreizen in Spanje

Tijdens deze periode van gratis treinkaartjes in Spanje zullen er ongeveer 75 miljoen reizen worden gemaakt met de treinen tussen de genoemde stations aldus MITMA (het Spaanse ministerie van vervoer, mobiliteit en stedelijke agenda). 

Onder leiding van Raquel Sanchez geeft het ministerie bovendien aan te verwachten dat dit getal nog hoger zou kunnen uitvallen allemaal dankzij het gratis openbaar vervoer. Hij verwacht dat veel mensen zullen overstappen op het openbaar vervoer door dit ongekende besluit van de Spaanse regering.


Treinreizen met Cercanías, Rodalies en treinen voor middellange afstanden zijn gratis

Deze gratis kaartjes en diensten waarvan een groot deel van de Spaanse samenleving zal kunnen profiteren, zijn in twee grote categorieën ingedeeld:

  • De gratis treinkaartjes kunnen worden gekocht op de pendeltreinen Rodalies en Cercanias en gelden voor alle enkele en alle meerrittenkaarten in respectievelijk Catalonië en Madrid. De standaard retourritten van deze passagiers vallen hier niet onder. Dezelfde wetten en procedures gelden ook voor de Renfe Media Distancia treinen - voor de meerrittenkaarten.
  • Een korting van 50%wordt gegeven op de regionale diensten van Avant. Hetzelfde politieke besluit kondigt ook een korting van 30%aan voor het openbaar vervoer in bepaalde autonome regio's. Volgens de politieke toelichting is deze regeringsmaatregel vooral gericht op het verbeteren van het dagelijks vervoer van burgers naar school of werk.


Zware economische tijden bevorderen de terugkeer naar openbaar vervoer

Maar hoe zal deze maatregel in de praktijk uitpakken? Volgens de vertegenwoordigers van het Spaanse Ministerie van Vervoer is er op dit gebied al enige vooruitgang geboekt. De details die het uiteindelijk gemakkelijker zullen maken hoe abonnementen beschikbaar kunnen worden gemaakt voor frequente passagiers, worden op dit moment nader uitgewerkt. 

Het is niet alleen deze voorziening, zegt de politiek maar ook alle instrumenten en systemen die nodig zijn om het hele proces soepel te laten verlopen voor de passagiers zijn aangewend. 

De regering van Spanje wijst op de hoge inflatie in de context van de huidige economische omstandigheden van het land. In juni 2022 bereikte de inflatie een verbijsterende 10,2%. Gezien de stijging van de prijzen van energie en brandstof probeert de regering het openbaar vervoer onder de bevolking te stimuleren. 

Conclusie 

Overstappen op het openbaar vervoer kan ook een aantal andere nijpende problemen oplossen.

Volgens de berekeningen van deskundigen en zoals gerapporteerd door de Executive wordt voor elke overstap van eigen auto naar openbaar vervoer gemiddeld tussen 73% en 80% op de CO2-uitstoot bespaard "nog afgezien van andere voordelen op het gebied van vervuiling, files en verkeersveiligheid”.