Markies de Campo - het verhaal van de Markies de Campo

Er ligt een rijke historie achter de Marques de Campo, de belangrijkste straat in het stadje Denia. Laten we het verhaal achter de naam van deze straat nader bekijken. Waarom kreeg Jose Campo Perez zo veel eerbetoon dat er een straat in Denia naar hem werd vernoemd.

De verdiensten van de Markies de Campo

Het was de Markies de Campo die het treinverkeer in Denia introduceerde en hij was zelfs persoonlijk aanwezig bij de feestelijke ingebruikname van de spoorlijn Denia-Gandia-Carcaixent op 30 maart 1884. Later, in 1852, richtte Campo Perez de Sociedad de Ferricarriles del Grau a Xativa op - de eerste spoorbaan van Valencia.

De Koninklijke Valenciaanse Economische Vereniging van Vrienden van Spanje heeft hem hierin geadviseerd en zijn plannen gefinancierd. Bovendien was De Campo partner van de Sociedad Económica en ook de burgerlijke klasse was betrokken bij zijn werk.

Als gevolg van de introductie van het treinverkeer maakte Denia een grote economische opleving door.

Het leven van de Markies de Campo

Jose Campo Perez werd in 1814 in Valencia geboren in een welvarend gezin. Zijn vader behoorde tot een familie van handelaars. Zij dreven handel met Amerikaanse steden en waren kooplieden uit Aragon. Jose Campo Perez was een sluwe zakenman en tegelijk uitgever, koopman, politicus en scheepsagent. Hij maakte deel uit van de gegoede burgerij van Valencia.

Als politicus heeft hij altijd de conservatieve partij gesteund. Campo Perez was 29 jaar toen hij de titel van burgemeester van Valencia kreeg. In 1874 verleende Koning Alfonso XII hem de adellijke titel van Markies de Campo vanwege zijn vijandige opstelling tegenover de eerste republiek en zijn economische en politieke bijdrage aan het herstel van de monarchie.

Als reder was hij in het bezit van een vloot van 25 schepen. Daarnaast heeft hij onder andere de Valenciaanse Krediet- en Ontwikkelingsmaatschappij en de Spaanse Centrale Kredietmaatschappij opgericht.

Na een leven vol grote prestaties overleed Campo Perez in 1889 in Madrid.