Scholen in de regio Denia en Javea

Lees hier wat u moet weten over scholen in de regio Denia en Javea en over de onderwijsopties in Spanje, inclusief het verplichte en niet-verplichte onderwijs, over hoger onderwijs en de universiteiten.

Vanaf welke leeftijd gaan kinderen in Spanje naar school?

De voorschoolse opvang begint in september van het jaar dat het kind 3 wordt. 

Kinderen die na september jarig zijn, gaan al met 2 jaar naar deze opvang en worden in de loop van het schooljaar 3 jaar oud.

Kinderen tussen 6 en 16 jaar zijn in Spanje leerplichtig. Het Spaanse onderwijs geldt steeds meer als kwalitatief hoogwaardiger dan scholen in veel andere Europese landen (inclusief scholen in het Verenigd Koninkrijk) en kampen met minder disciplinaire problemen.

Is het onderwijs in Spanje gratis?

Ja, de lokale openbare scholen in Spanje zijn gratis. De Spaanse wet bepaalt immers dat kinderen tussen 6 en 16 jaar leerplichtig zijn.

Hoewel het onderwijs in Spanje gratis is, is het Spaanse schoolsysteem is zeer goed en speciaal ook voor kinderen die zin hebben in leren.

Internationale scholen daarentegen zijn niet gratis.

Wanneer begint en eindigt het schooljaar in Spanje?

Het schooljaar in onze regio start begin september en eindigt medio juni. Het is onderverdeeld in 3 semesters met telkens ongeveer 11 lesweken.

De scholen zijn op nationale en andere officiële feestdagen gesloten. Welke dagen dat precies zijn varieert per gemeente. 

Op de internationale scholen in de regio begint het nieuwe schooljaar na de zomervakantie in september en eindigt begin juli, iets later dus dan de openbare scholen.

Wanneer vallen de Spaanse schoolvakanties?

De kerstvakantie begint normaalgesproken rond 23 december en duurt tot 6 januari.

Paasvakanties duren een of twee weken en vallen meestal tussen 4 en 21 april, maar kan ook al in maart zijn, afhankelijk van wanneer Pasen valt.

De zomervakantie begint over het algemeen medio juni, zo rond de 18e en eindigt medio september.

Internationale scholen in de regio Denia en Javea

Expats kiezen vaak voor een internationale school nabij Javea en hebben dan een keuze uit meerdere scholen. 

Sommige scholen geven les in het Engels, anderen in het Engels en Spaans.

De meeste scholen zijn lid van de National Association of British Schools (NABSS) in Spanje.

Engelse scholen volgen het curriculum van het Verenigd Koninkrijk en bieden GCSEs aan (dit komt overeen met de Nederlandse VMBO/MAVO), A/S-levels en A-levels (VWO). Bovendien reiken veel scholen een internationaal erkend VWO-diploma uit als alternatief voor de A-levels.

De klassen zijn meestal klein en de sfeer is ontspannen. 

Alle internationale scholen rekenen schoolgeld. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de gekozen school.

Spaanse scholen in de omgeving van Denia en Javea

De Spaanse openbare schoolopleiding in de regio staat open voor alle Europese burgers en is gratis vanaf de voorschoolse opvang tot en met het 18e levensjaar van de scholier.

U dient wel zelf voor boeken, schrijfwaren en extra-curriculaire activiteiten te betalen. 

Dorpen en voorsteden hebben hun eigen voorschoolse opvang en basisscholen, maar de middelbare scholen hebben een groter verzorgingsgebied.

Het verzorgingsgebied is erg belangrijk. Als u voor een bepaalde school kiest, let er dan op dat u een huis in dezelfde regio koopt.

Ongeveer 30% van de Spaanse kinderen gaat naar een particuliere school. Deze scholen berekenen schoolgeld en de verhouding tussen scholieren en leraren is gunstiger dan op de openbare scholen. 

Het Spaanse schoolsysteem is uitermate goed gestructureerd en evenwichtig en biedt kinderen een uitstekende basis.

Voorschoolse opvang (0 - 6 jaar) in de omgeving van Denia en Javea

Een goede manier om uw kinderen (en uzelf) te integreren in de Spaanstalige gemeenschap is de voorschoolse opvang. Dit onderwijs (Educación Infantil) is verdeeld in twee fases van 3 jaar (0 - 3 jaar en 3 - 6 jaar). Voorschools onderwijs is niet verplicht, maar is gratis tijdens de tweede fase (3 - 6 jaar) in door de overheid gefinancierde scholen. Er is ook een scala aan zowel door de staat gefinancierde als particuliere kinderdagverblijven, sommigen gerund door expats.

Leerplicht (6 - 16 jaar)

Dit traject is onderverdeeld in twee fases:

  • Basisschool (Educación Primaria) van 6 -12 jaar
  • Middelbare school (Educación Secenaria Obligatoria – ESO) van 12 - 16 jaar 

Anders dan op Engels scholen kan het gebeuren dat kinderen die het eindexamen aan het einde van het schooljaar van de basisschool of de middelbare school niet halen dat jaar moeten overdoen, als dat geen motivatiefactor is!

Niet-verplicht vervolgonderwijs (16 - 18 jaar)

Scholieren kunnen kiezen tussen twee trajecten en dienen hiervoor aan te tonen dat zij een ESO (Educación Secenaria Obligatoria), een verplichte secundaire schoolopleiding, hebben afgesloten.

 

  • Hoger middelbaar onderwijs (HAVO/VWO)
  • Middelbaar beroepsonderwijs (MBO)

Met een VWO-diploma zijn scholieren opgeleid voor een studie aan de universiteit.

Als alternatief kunnen scholieren kiezen voor een beroepsopleiding. Deze begint met een algemeen praktisch opleidingsdeel en is onderverdeeld in vakgebieden en stages.

Hogere opleiding in Spanje

Ongeacht of u al in onze regio woont of nog in uw thuisland en erover denkt om een studie te volgen in Spanje: kandidaten voor de Spaanse universiteiten dienen in het laatste jaar van het VWO een „Selectividad", een toelatingsexamen, te doen.

Kandidaten die worden aangenomen aan de universiteit studeren 3 jaar lang en ontvangen daarna een zogenaamde „Licencia" (in academische vakken) of een diploma in beroeps- of technische vakken. Afgestudeerden van de universiteit kunnen doorstuderen voor een MA-diploma of promoveren.

In Spanje is het gebruikelijk dat studenten een universiteit bezoeken in de buurt van hun woonplaats en bij hun ouders blijven wonen. In de regio zijn er meerdere gerenommeerde universiteiten, bijvoorbeeld in Valencia, Alicante en Murcia.

Is studeren aan een universiteit in Spanje gratis?

Hoewel een studie aan het hoger onderwijs of de universiteit niet helemaal gratis is, behoort een dergelijke opleiding toch tot de meer betaalbare opleidingen binnen Europa.