Welke belasting moet ik betalen voor het verhuren van een woning als buitenlander?

Spanje is een van de favoriete bestemmingen voor Europese burgers om hun kapitaal in onroerend goed te investeren. De Costa Blanca noord, de regio waar wij werkzaam zijn, is dan ook een uitstekend gebied om een tweede huis aan te schaffen. Bovendien wilt u zo’n woning misschien ook wel winstgevend maken door het te verhuren. Of dat nu het hele jaar door is, of alleen tijdens de maanden dat u er niet zelf verblijft. Hoe het ook zij, in dit artikel willen we het hebben over de belastingen die u in Spanje zult moeten betalen voor het verhuren van uw woning als buitenlander.

Welke belastingen moeten buitenlanders in Spanje 

Als u een buitenlander bent en u besluit uw woning in Spanje te verhuren, is het zeer waarschijnlijk dat u twijfels heeft over de belasting die dan moet betalen. Het eerste wat u moet weten is of u fiscaal inwoner bent van Spanje.

Woont u meer dan 183 dagen per jaar in Spanje, werkt u in Spanje en wonen uw echtgenoot/echtgenote of kinderen in Spanje? Als uw antwoord ja is op een van deze drie vragen, dan bent u fiscaal inwoner van Spanje. Maar, afhankelijk van uw specifieke situatie, welke belasting moet u nu betalen? Wij nemen uw twijfels weg!

Wat is IRPF en hoe werkt het?

Indien u, na het beantwoorden van de bovenstaande vragen, wordt beschouwd als fiscaal inwoner van Spanje, dan is IRPF de belasting die u moet afdragen. Deze belasting wordt geheven over in Spanje gegenereerde inkomsten, hetzij uit uw beroepsactiviteit, en in dit geval dus uit het bezit van een huurwoning.

Wat is IRNR en hoe werkt het?

Als u daarentegen geen fiscaal inwoner van Spanje bent, dan moet u IRNR betalen voor het verhuren van een woning. Dit betekent dat u als EU-burger dan 24% van uw inkomsten uit de verhuur aan belastingen moet afstaan. Als uw land van herkomst geen EU-lidstaat is, dan ligt dit percentage lager, namelijk 19%.

Houd er echter rekening mee dat degenen die in Spanje voor belastingdoeleinden als niet-ingezetenen worden beschouwd, ook als zij hun eigendom niet verhuren, IRNR moeten betalen. In dit geval betaalt u een maximum van 2% van de kadastrale waarde van het onroerend goed.

We hopen dat we al uw twijfels over de belastingen die van toepassing zijn bij het verhuren van een woning in Spanje hebben weggenomen.