Wat zal er gebeuren met de Spaanse huizenmarkt na de coronacrisis?

Het Coronavirus heeft de hele wereld onaangenaam verrast en speelt een bizar soort pandemoniumspel met ons allemaal. Sommigen beweren dat dit het einde van de wereld is zoals wij die kennen, net als in een sciencefictionfilm. Maar in werkelijkheid zijn de meeste markten en mensen op deze aardbol zich nu al aan het beraden, hoe zij de draad straks weer op zullen pakken als de storm voorbij is. En juist daarover gaat dit verhaal, waarop wij het liefst direct ingaan. Maar alvast de weggever: na de storm komt altijd zonneschijn!

Voorspelling vóór het Coronavirus

Het gerenommeerde bureau S&P Forecasting had voor 2020 een sterke stijging van huizenprijzen in Spanje voorspeld. Steeds meer mensen beseffen dat de Costa Blanca een van de mooiste plekken ter wereld is, wat maakt dat er steeds meer mensen in geïnteresseerd zijn. Om exact te zijn, heeft S&P een stijging van 4,2% voorspeld. Dat was natuurlijk voordat het virus toesloeg.  

Al lijkt dit percentage misschien aan de hoge kant, er is een daling te zien van de huidige trend, wat het begin aangeeft van verzadiging van de markt. Dit gaat op voor de twee grote steden van Spanje: Madrid en Barcelona. Terwijl de prijzen aan de Costa Blanca en op de eilanden, zoals Mallorca, stabiel zullen blijven, met een tendens naar stijging.

Maar nogmaals, dat was allemaal vóórdat het Coronavirus toesloeg. Dus laten wij eens kijken, wat er nu staat te gebeuren.

Mogelijke gevolgen van het Coronavirus

Het virus heeft Spanje echt hard getroffen, maar aan de Costa Blanca is het aantal besmettingen veel lager dan in de hoofdstad. Als de storm van het virus afneemt, zal het dodental aanzienlijk lager zijn dan in de rest van Europa.  

Maar zelfs als de effecten van het virus klein zijn, zijn ze wel ze er wel degelijk en zullen ze invloed hebben op de markt. Specialisten voorspellen dat de huizenmarkt minstens 3 maanden gedeeltelijk en ongeveer 3 tot 4 weken helemaal op slot zal gaan. Doordat iedereen vanwege de volledige ‘lockdown’ de komende 15 tot 20 dagen thuis blijft, zijn er geen bezichtigingen en beperkt alles zich tot online-activiteiten. Maar omdat iedereen meer tijd heeft om op internet rond te kijken, laten de meeste potentiële kopers elke dag hun oog op een nieuw droomhuis vallen. Of dit tot concrete aankopen leidt is de vraag, maar dat surfgedrag is in ieder geval nu wel gaande.

Het licht aan het einde van de storm 

Het Coronavirus zal ook weer verdwijnen. De mensheid heeft al veel crisissen doorstaan en deze zal geen uitzondering vormen. Zonder twijfel zullen wij ook deze crisis, zoals alle voorgaande, te boven komen. De vraag is alleen wat er daarna gaat gebeuren. Laten wij dat eens nader bekijken. 

Voor huiseigenaren

Huiseigenaren moeten nu extra goed bekijken welke prijs zij vragen voor hun huis. In crisistijden is het aan te raden om hier professioneel advies over in te winnen, ongeacht of iemand wil verkopen of niet. Belangrijk is dat u op elk moment precies weet hoeveel uw huis waard is. 

Voor kopers

De meeste crisissen slaan om in enorm gunstige koopmogelijkheden. Dus als u een potentiële koper bent van een huis aan de Costa Blanca, kunt u op internet bekijken wat er op dit moment wordt aangeboden. Wees voorbereid op het einde van de ‘lockdown’, want dit zou wel eens dé gelegenheid kunnen zijn om uw droomhuis te kopen voor een prijs dan u nooit had verwacht. Uiteraard kunt u op onze expertiese vertrouwen!

Conclusie

Elke wereldcrisis biedt een kans voor verandering. Als u een slimme stap wilt zetten en naar een paradijs wilt verhuizen, is dit misschien wel dé kans. Een pandemie moet je in de loop van de tijd als een goede leraar zien; misschien is er wel geen morgen en is het nú de tijd om dromen waar te maken. Zodra de storm is gaan liggen, zouden wij onze dromen écht in vervulling moeten laten gaan. Vastberadener dan ooit. Verhuis naar uw droomhuis  huizen aan de Costa Blanca en word gelukkiger dan ooit!