Wat is de trend in coronatijden bij het kopen van een huis aan de Costa Blanca?

De Corona-pandemie heeft de wereldeconomie op zijn grondvesten doen schudden en dat geldt ook voor de Spaanse woningmarkt. Vóór de crisis was Spanje, en dan vooral de Costa Blanca, een begrip in de toeristische industrie. De reden hiervoor is heel simpel: iedereen heeft zin in een vleugje mediterraan klimaat. Volgens onderzoeken liggen de Engelse expats aan de top als het gaat om de aanschaf van onroerend goed tussen december 2019 en januari 2020. Nu veel landen bezig zijn met vaccineren tegen Corona wilt u misschien weten hoe de trend er op dit moment uitziet. Wij hebben hieronder de antwoorden op al uw vragen. 

Hoe zien de beperkingen vanwege de Corona-pandemie er nu precies uit?

De Spaanse regering is in oktober 2020 gestart met versoepeling van de beperkingen maar na de ontdekking van de UK-variant van het virus werden de lucht- en zeeverbindingen van en naar Groot-Brittannië gesloten. Kortgeleden heeft de Spaanse regering deze maatregelen tot 2 maart 2021 verlengd. De inwoners van Spanje mogen niettemin nog steeds terugkeren naar de Costa Blanca mits zij kunnen aantonen dat zij in Spanje wonen. 

U dient bovendien voor aankomst een negatief LAMP-, TNA- of PCR-testresultaat te kunnen overleggen dat niet ouder mag zijn dan 72 uur. Sommige landen echter zijn van deze regeling uitgesloten. Andere Corona-maatregelen die u in gedachten moet houden zijn: 

  • afstand houden is verplicht;
  • u dient altijd een mondkapje te dragen;
  • als u van de ene provincie naar een andere reist, dient u te kunnen aantonen dat u eigenaar bent van een pand op uw bestemming;
  • roken in het openbaar is verboden.

Kunnen geïnteresseerden nu een huis aan de Costa Blanca kopen?

Ondanks Corona en de Brexit stijgt de interesse voor Spaanse huizen, vooral van Britten. Tijdens de eerste week van 2021 was er een stijging van 39% van kijkers van bezichtigingen. De Costa Blanca, Mallorca en Alicante behoren tot de gebieden waarvoor de interesse het grootst is. De interesse in huizenwebsites van Britten tussen de 18 en 24 jaar is met 446% toegenomen, wellicht om aan de beperkingen die Groot-Brittannië door de Europese Unie is opgelegd vanwege de Brexit te ontsnappen. 

Ja, u kunt nog steeds huizen kopen aan de Costa Blanca als u alle maatregelen vanwege Corona opvolgt. De grootste uitdaging daarbij is dat sommige notariskantoren nog steeds gesloten zijn maar alle lopende zaken kunnen plaatsvinden. Als u al een huis hebt gekocht, zal de opleveringsdatum verschoven worden. Vastgoedontwikkelaars nemen nog steeds voorzorgmaatregelen vooral met betrekking tot onderaannemers. 

Is de Costa Blanca een veilige plek?

Ja, de Costa Blanca is veilig. Hier worden minder misdaden gepleegd dan gemiddeld in Europa. In kleine steden zoals Denia, Javea en Moraira komt misdaad niet voor. Het is bovendien veilig om ´s nachts alleen door de straten te lopen maar u dient wel veiligheidsmaatregelen te nemen. Vanwege de hoge veiligheid is de Costa Blanca een van de favoriete plaatsen voor gepensioneerden uit Groot-Brittannië, Nederland, België en Duitsland. 

Hoe ziet de prijstrend voor onroerend goed er uit?

Op dit moment is het moeilijk om de prijzen op de Spaanse woningmarkt te voorspellen vanwege Corona, maar de statistieken tonen aan dat de Spaanse woningmarkt weer oplopen. S&P verwacht dan ook dat de huizenprijzen in 2021 zullen stijgen. Een gemiddelde van 25 % van de huishoudens in de Eurozone heeft geld gespaard en bezit daarom de middelen om een huis te kopen. 

De toenemende vraag zal de prijzen waarschijnlijk doen stijgen. De vraag naar nieuwbouwhuizen met een betere klimaatbeheersing, met multifunctionele ruimtes en een hogere veiligheid stijgt. Daarom wordt verwacht dat dergelijke woningen duurder zullen worden. Als u een betaalbaarder pand wilt aanschaffen, ga dan eerder voor een van de traditionele panden. 

Wie mag een pand kopen of wie zijn de kopers?

Buitenlandse kopers maken 16% deel uit van de huizenkopers in Spanje waarvan alleen al 14% uit Groot-Brittannië komt. Verwacht wordt dat de vraag naar huizen door Britten zal toenemen, maar dat is mede afhankelijk van hoe snel de coronamaatregelen versoepeld zullen worden.

De conclusie

Tijden van wanhoop bieden vaak de beste kansen. Omdat expats die met de verhuur van hun huizen geld verdienen, deze graag willen verkopen op dit moment, zullen de prijzen van deze huizen waarschijnlijk laag blijven. Nu is de beste tijd is om te investeren in een huis aan de Costa Blanca!