Wat is de invloed van de nieuwe Corona omikronvariant op de Spaanse vastgoedmarkt?

De Spaanse vastgoedmarkt is voor veel Europeanen een geliefde bestemming. Het is een droom die uitkomt als je een ​​woning midden in het paradijs hebt waar je meerdere weken per jaar door kunt brengen. Hoewel vastgoed zwaar werd getroffen door Corona, beleeft het nu een grote opleving.

Maar wat brengt het verschijnen van de omikronvariant met zich mee? Lees verder, ontdek wat experts zeggen en bereid u voor op uw volgende stap. Misschien wacht er in Spanje wel een stukje paradijs dat u ‘thuis’ kunt noemen.

De omikronvariant en de markten

Nadat de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) de in Zuid-Afrika ontstane omikronvariant tot een groeiend probleem had bestempeld, kreeg dit zijn weerslag op de markten. Naar aanleiding van deze uitspraken reageerden de wereldwijde markten met zorgwekkende cijfers.

Zo daalde het beursgenoteerde vastgoed met 4%. De angst voor een nieuwe lockdown had tot gevolg dat de meeste zakelijke inspanningen in de wereld werden stilgelegd. Bovendien volgden vastgoedinvesteerders deze trend door hun acties te bevriezen in een zich herstellende markt.

Als gevolg hiervan werden makelaars en projectontwikkelaars steeds bezorgder en bereikte de groei van de markt een bovengrens. Zo verscheen het woord volatility (grilligheid) regelmatig in de kranten en de straat.

Marktvolatility en meer

Wat betekent en veroorzaakt de grilligheid op de vastgoedmarkt? Om te beginnen wijst het op een sterke prijsfluctuatie die het voorspellen van het marktgedrag verhindert. In die zin kunnen indicatoren zoals inflatie dramatisch uitpakken voor de Europese burger.

Dit gezegd hebbende, is marktvolatiliteit ook de beste bondgenoot van de avontuurlijke belegger. Dit komt omdat degenen die liquiditeit nodig hebben om nieuwe uitdagingen aan te gaan, meer openstaan voor onderhandelingen over prijzen van onroerend goed. Aan de andere kant kunnen degenen die over liquiditeit beschikken om onroerend goed aan te kopen misschien wel de deal van hun leven sluiten.

In die zin kan een gewaagde stap in tijden van crisis wel eens de beste deal ooit opleveren. Om dat te laten gebeuren moet u er echter wel van verzekerd zijn dat u de juiste financieel adviseur in de arm neemt. Bovendien kunnen degenen die het beste financiële advies krijgen wel eens degenen zijn die met een nieuwe, verbeterde economische status uit deze omikroncrisis komen.

Beleid en angst

Na de pandemie en de deltavariant te hebben overleefd (door de WHO ook bestempeld als een ‘zorgwekkende variant’) weten de meeste mensen dat het overheidsbeleid cruciaal is voor het marktgedrag. Gedeelde angst voor een nieuwe lockdown is misschien wel de grootste frustratie voor het herstel van de markt.

De nieuwe beperkingen die de omikronvariant in Europa zou kunnen brengen, zou het voor buitenlanders zelfs moeilijk kunnen maken om Spanje te bezoeken en vice versa. Dit komt doordat vrij verkeer tussen de Europese landen een van de eerste dingen was die in 2020 werden verboden om een einde te maken aan de besmettingen.

Hoewel dit nu achter ons ligt, hebben de meeste mensen nog steeds levendige herinneringen aan de gevolgen van Covid. Nieuw te bepalen beleid zal daarom cruciaal zijn om het gedrag van de grillige vastgoedmarkt te voorspellen, vooral in het begin van de nieuwe omikronvariant.

Conclusie

Wetend dat in tijden van pandemie grilligheid toonaangevend is, kunnen degenen die over geld beschikken en moedig genoeg zijn de onroerend goed-deal van hun leven sluiten. Aan de andere kant kunnen degenen die bereid zijn te verkopen het beste wapen in handen hebben om zich te weren in tijden van lockdown. 

Wat uw situatie ook is, crises bieden meestal de beste investeringsmogelijkheden voor hen die er gebruik van kunnen maken. Waag de stap en koop een stukje paradijs om ‘thuis’ te noemen, in elk geval voor een paar weken per jaar.