Vragen over de Spaanse gezondheidszorg – hier vindt u alle antwoorden die u nodig heeft!

U heeft een fantastisch huis gekocht aan de Costa Blanca en u verheugt zich al op de verhuizing van uw leven. De erfenis van uw grootmoeder gaf u net dat laatste duwtje waarop u zo lang wachtte. U bent al enkele maanden de perfecte reis naar Spanje aan het voorbereiden en ineens denkt u: hoe is het eigenlijk gesteld met de gezondheidszorg in Spanje voor als ik daar ben? Maakt u zich geen zorgen: wij hebben alles uitgezocht. Lees de informatie over de Spaanse gezondheidszorg hieronder goed door, zodat uw perfect geplande reis zonder problemen verloopt. Wij wensen u een veilige en gezonde tijd.

Openbaar en particulier

De Spaanse gezondheidszorg behoort tot de beste ter wereld. Het is verdeeld in een openbaar  en particulier deel. Het openbare deel wordt door bijdragen gefinancierd en biedt een basisondersteuning voor bijna elke aandoening. Deze openbare gezondheidszorg biedt zo’n goede dekking, dat slechts 19% van de Spanjaarden particulier verzekerd is. Het enige voordeel van een particuliere ziektekostenverzekering is dat deze doorgaans een bredere dekking kent en een kortere wachtlijst heeft voor behandelingen en specialisten. 

 

Wie heeft recht op openbare gezondheidszorg in Spanje?

• iedereen die in Spanje woont en werkt en een bijdrage betaalt aan de volksverzekering

• alle kinderen die (langdurig of als ingezetene) in Spanje wonen 

• zwangere vrouwen met domicilie in Spanje

• studenten tot 26 jaar, die in Spanje wonen

• tijdelijke bezoekers met een EHIC-kaart

• uitkerings- en pensioengerechtigden van de Spaanse overheid 

 

Hoe kan ik me inschrijven bij de Spaanse openbare gezondheidszorg?

Stel, u voldoet aan een of meerdere van bovengenoemde criteria, wat moet u dan doen om een volksverzekering te krijgen? Om te beginnen heeft u een sociaal verzekeringsnummer nodig oftewel een "número de afiliación a la Seguridad social". U ontvangt dit nummer door uw paspoort, uw verblijfsvergunning, het bewijs van uw woonplaats en een in het Spaans ingevuld TA.1-formulier te overleggen. Dit formulier is verkrijgbaar bij de overheidsinstantie voor buitenlanders.

Zodra u deze documenten hebt vergaard, maakt u een afspraak bij de algemene sociale dienst:  de "Tesorería General de la Seguridad Social”. Deze zijn te vinden op veel toeristische plaatsen, dus ook aan de Costa Blanca. U ontvangt een uitnodiging voor een gesprek en krijgt aansluitend uw Spaanse sociale verzekeringsnummer. 

De laatste stap: u gaat naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum - "Centro de Salud" -  en vraagt naar uw gezondheidspasje - "tarjeta sanitaria". Daarmee wordt u kosteloos geholpen bij elk gezondheidscentrum in Spanje.

 

Een andere optie: een particuliere ziektekostenverzekering

Misschien wilt u zich de moeite besparen en kiest u voor een particuliere ziektekostenverzekering. Deze ziektekostenverzekering is een populaire optie onder buitenlanders en mensen die een tweede huis in Spanje bezitten. De bijdragen van zo’n particuliere ziekenfonds liggen tussen € 50 en € 200 per maand, afhankelijk of u familie hebt en deze wilt meeverzekeren. Veel mensen die maar tijdelijk in Spanje verblijven, kiezen voor deze particuliere ziektekostenverzekering.

Conclusie

Enkele gelukkigen hebben gebruik gemaakt van de prijsdaling op een van de mooiste plekken ter wereld en reizen nu meerdere keren per jaar naar hun droomhuis. De aanschaf van een huis in het paradijs kan leiden tot een leven vol geluk. 

Maak het beste van uw reis naar de Costa Blanca en geniet van de wetenschap  dat uw gezondheid optimaal gewaarborgd is!