Vijf redenen waarom je een NIE-nummer nodig hebt

Sommigen zijn ermee bekend, anderen hebben er vast nog nooit over gehoord. Een NIE-nummer: verplicht voor iedereen die een huis wil kopen in Spanje. Maar ook in verschillende andere gevallen is de aanvraag van zo’n NIE-nummer noodzakelijk. Wanneer heb je het nodig? 

Wat is een NIE-nummer?

NIE staat voor Número de Identificación de Extranjero en is een fiscaal identificatienummer van buitenlanders in Spanje. Het is een belangrijk document dat je nodig hebt wanneer je verhuist naar Spanje of er langer dan 90 dagen verblijft. Een NIE is persoonsgebonden, maar het is geen identiteitsbewijs. 


Concreet: in welke gevallen heb je een NIE-nummer nodig?


1. Bij de aankoop van een woning

Dit is de meest voor de hand liggende reden. Namelijk, jij wil een woning kopen in Spanje. Zonder NIE-nummer is dit niet mogelijk. Kort samengevat is het een bewijs dat je officieel en legaal in Spanje verblijft. 

2. Je verblijft langer dan 90 dagen in Spanje

In dat geval vraag je het nummer aan binnen de drie maanden na aankomst. Hoewel je nog steeds een inwoner bent van een ander land als Spanje, moet je wel kunnen aantonen dat je ziekte- en invaliditeitsverzekering, zowel voor jezelf als de gezinsleden die zijn meegekomen, volledig in orde zijn. Ook moet je kunnen bewijzen dat je over voldoende inkomen beschikt.

3. Je hebt werk aanvaard in Spanje, of wil er zelf je eigen bedrijf opstarten

Iedereen droomt weleens om in het zonnige Spanje te werken of er jouw eigen bedrijf op te starten. Het nuttige met het aangename koppelen heet dat dan! Wanneer je hiermee van start gaat, is het belangrijk om een NIE-nummer aan te vragen. Als je dit niet doet is het mogelijk dat jouw droom weleens in het water kan vallen.

4. Je wil een Spaanse bankrekening openen

Wie een huis in Spanje wil kopen moet weten dat je een Spaanse bankrekening moet openen. Als je dit niet hebt, kan je helemaal geen huis kopen! Om de Spaanse bankrekening te openen moet je ook een NIE-nummer hebben. Als dit in orde is kun je bij een Spaanse bank naar keuze (Sabadell, BBVA, Ibercaja, ...) een rekening openen. Dit is trouwens een gemakkelijk proces dat vaak ook online kan verlopen.

5. Andere officiële handelingen 

In feite heb je voor alle officiële handelingen die je wil uitvoeren in Spanje een NIE-nummer nodig. De meest relevante zijn:

  • Een auto kopen
  • Je belastingaangifte doen
  • Een verzekering afsluiten (van alle aard: zorgverzekering, inboedelverzekering,…)
  • Een telefoonabonnement aangaan
  • Registratie voor sociale zekerheid

Een Número de Identificación de Extranjero is dus een erg belangrijk document. Benieuwd naar hoe je dat NIE-nummer nu ook effectief aanvraagt? Neem vrijblijvend contact met ons op! Gemakkelijk, toch? Succes!