VALENCIA, een oude stad die talrijke belegeringen heeft doorstaan en toch steevast als overwinnaar uit de strijd is gekomen

Valencia is een prachtige oude stad, de derde dichtst bevolkte stad van het land en de hoofdstad van de autonome gemeenschap Valencia. Zij ligt aan het westelijke deel van de Middellandse Zee en staat bekend om zijn rijke erfgoed, veel fascinerende architectuur en een oude cultuur. 


Midden tussen de moderne wolkenkrabbers en chique boulevards van het moderne Valencia liggen eveneens de diepe littekens die zijn achtergelaten door vele belegeringen van de stad. 


Stichting van de stad door de Romeinen, overheersing van Valencia door de Moslims 

Valencia werd in 138 v. Chr. gesticht door de Romeinen en werd een van de meest bloeiende kolonies. De geschiedenis van deze stad gaat dan ook meer dan 21 eeuwen terug. Al die tijd tot ongeveer het midden van de 20e eeuw is Valencia het slachtoffer geweest van ontelbare aanvallen. 

Met de komst van de Visigoten in 413 en van de Moren in 714 ontstond de moslimheerschappij in Valencia. De beroemde kathedraal van St. Vincent werd herbestemd tot moskee.


Het einde van het moslim regime in Valencia

De islamitische overheersing duurde tot 1092 toen de Castiliaanse ridder en krijgsheer Rodrigo Diaz de Vivar "El Cid" de stad Valencia aanviel met een leger van Christelijke en Moorse soldaten. 


Het daaropvolgende beleg duurde tot mei 1094 en El Cid heerste over de stad gedurende de daarop volgende vijf jaar, van 15 juni 1094 tot de aanval van de Almoraviden in 1099. 


El Cid stierf uiteindelijk op 10 juli 1099 als gevolg van de hongersnood die werd veroorzaakt door het Almoravidische beleg dat de stad op 5 mei 1102 onder leiding van Mazdali volledig veroverde. 


Gedurende de volgende 136 jaar bleef Valencia onder Moors bestuur. Tijdens de moslimoverheersing woonden er veel joden in Valencia waaronder de beroemde joodse dichter en filosoof Solomon ibn Gabirol. 


De ondergang van de moslimoverheersing begon toen koning Jacobus I van Aragon in 1238 Valencia aanviel en het uiteindelijk op 28 september veroverde. Hierdoor werden 50.000 Moren gedwongen Valencia te verlaten.


De Zwarte Dood in 1348

In het midden van de 14e eeuw ontstonden er nieuwe problemen voor Valencia. De bevolking liep sterk terug, aanvankelijk door de beruchte "Zwarte Dood" van 1348 en daarna door andere epidemieën, oorlogen en opstanden, één van de meest donkere periodes uit de geschiedenis van Valencia.


De Gouden Eeuw van Valencia

De 15e eeuw staat bekend als de "Gouden Eeuw van Valencia". Onder de vorsten Ferdinand en Isabella was lange tijd vrede en harmonie wat uiteindelijk tot een ontwikkeling van de kunst en cultuur leidde. In de 15e en 16e eeuw ontplooide de stad zich tot een van de invloedrijkste steden in het Middellandse Zeegebied.


Na de ontdekking van Amerika kon Valencia vanwege de ligging echter niet deelnemen aan de handel met de Nieuwe Wereld. Daarom maakte de oude stad een ernstige economische crisis door die in de 17e eeuw nog verhevigde. In 1609 werd de moslimbevolking die zich tot het christendom had bekeerd, verdreven maar in de 18e eeuw ontwikkelde Valencia zich tot een belangrijke zijdeproducent.


Valencia trotseerde talrijke oorlogen

In de 19e eeuw werden Valencia en omliggende gebieden verder verwoest door de Peninsulaire Oorlog, de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, tijdens de Eerste Slag bij Valencia en de Slag bij Vitoria. Ferdinand VII werd koning na de overwinning in de Peninsulaire Oorlog die Spanje bevrijdde van de Napoleontische overheersing.


In het begin van de 20e eeuw bloeide de industrie in Valencia op maar de twee wereldoorlogen hadden een grote impact op de economie. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog trotseerde Valencia op miraculeuze wijze na 442 bombardementen!


Opkomst van het moderne Valencia

In de jaren zestig begon de Valenciaanse economie zich te herstellen. De uitvoering van diverse projecten heeft geleid tot duizenden arbeidsplaatsen en bracht daarmee een sterke toename van de bevolking. 


In de afgelopen decennia is Valencia ook een van de meest bezochte steden geworden voor toeristen uit de hele wereld. Voorzien van alle moderne faciliteiten en een eclatante infrastructuur trekt het hedendaagse Valencia duizenden bezoekers door de rijke cultuur, het boeiende erfgoed en een opmerkelijke geschiedenis.