Stierengevechten in Denia

Heeft u al eens gehoord van Bous a la Mar (het drijven van de stieren naar de zee)? Dit is een feest van nationaal toeristisch belang in Denia. Het is een van de meest bekende feesten in deze Spaanse stad. Het is een van de oudste tradities in Spanje en de grootste attractie die tijdens het festival van Denia plaatsvindt.

Wanneer en waar vinden deze festiviteiten plaats? 

Tijdens deze traditionele feesten ter ere van de Santísima Sangre worden de stieren van Denia bijzonder geëerd. Het is de week van de patroonsfeesten. De indrukwekkende achtervolging vindt altijd plaats in een week aan het begin van de maand juli, op de Dag van het Heiligste Bloed. 

In 2022 vond het evenement van Els Bous a la Mar plaats van 9 juli (zaterdag) tot 17 juli (zondag). Bous a la Mar wordt gevierd in de haven van Denia op een halfrond plein in de buurt van de vismarkt, een plein dat speciaal is aangelegd voor het festival.

Kosten voor het festival

Als u dit festival wilt bijwonen, kunt u de goedkopere kaartjes kopen voor de ochtendsessies. De kaarten voor de middag- en avondsessies zijn duurder. Voor de ochtendvoorstelling kost het u slechts 1 euro. De middagvoorstelling kost tussen de 3 euro en 5 euro. 

De reden van deze prijsverhoging in de middag is dat er dan veel meer belangstelling is waardoor het aantal tickets beperkt is. 


U kunt de kaartjes kopen bij de kassa op het plein. Deze kassa gaat pas een uur voor aanvang van de voorstelling open maar is de rest van de tijd gesloten.

De prijzen van de voorstelling in 2022 zijn als volgt:

  • 5 euro voor het gewone ticket in de middag
  • 3 euro voor een middag/avond ticket voor gepensioneerden en kinderen
  • 1 euro voor ochtendvoorstelling

Een korte geschiedenis van het festival

Als we de werken van de historicus Roc Chabàs mogen geloven, gaat de oorsprong van dit festival terug tot 1749. De stieren kwamen in oktober 1749 uit de hoofdstad van Marina Alta.

Dit wil niet zeggen dat we zijn woorden zomaar op hun juiste waarde kunnen schatten. Er zijn documenten die dateren uit de 17de eeuw die het bestaan van stierengevechten bewijzen.

De stierengevechten vonden in vroeger tijden vooral plaats in de buurt van de stad zelf, ver van de zee. 

Het water werd pas onderdeel van het feest nadat het havendok was gebouwd en het plein was geopend. In het tweede decennium van de 20ste eeuw maakten deze stierengevechten deel uit van de feesten van Sant Pere, de heilige Petrus.


Conclusie

Het festival duurt nu al bijna een eeuw en er is door de tijd heen niet veel veranderd, behalve dan dat het een steeds groter wordend evenement is geworden. 

De toeristische belangstelling evenwel is uiterst belangrijk. Bous a la Mar is uitgegroeid tot evenement van nationaal toeristisch belang dat honderden en soms duizenden toeristen uit de hele wereld trekt. 

Dit festival is niet alleen een cultureel erfgoed maar ook een van de oudste nog steeds voortlevende tradities die representatief zijn voor de stad. Ondanks het feit dat dit festival sinds 1993 officieel benoemd is tot Nationaal Belang is de relevantie en importantie ervan op de een of andere manier in de loop der tijd afgenomen.