Prachtige tradities die u alleen meemaakt als u kerst in Spanje doorbrengt

Spanje is een heerlijk land met droomlandschappen en fantastisch weer. Daarom is er niets zo leuk  als het vieren van kerst in Spanje. Deels omdat Spaanse tradities al honderden jaren worden gekoesterd en er eten en drinken in overvloed is. Maar het leukste ervan is om dit met de lokale bevolking te beleven. 

In Spanje begint het kerstfeest voor de meeste mensen met een gang naar de nachtmis: La Misa Del Gallo. Kerstavond wordt Nochebuena genoemd. Van het begin van de adventstijd tot aan kerstavond gaan kinderen bij hun buren langs en zingen kerstliedjes, meestal in de hoop dat ze een beetje geld krijgen. 

Traditionele Spaanse kerstmaaltijden

Met truffel gevulde kalkoen blijft voor veel Spaanse families de traditionele kerstmaaltijd. Deze 'Pavo Trufado de Navidad,' wordt door de meeste families gegeten voordat ze op kerstavond naar de mis gaan. Inmiddels staan er met kerst ook andere gerechten op het menu. In de noordwestelijke regio, die door water omringd wordt, bestaat het traditionele kerstdiner meestal uit gerechten met vis. 

Daarvan wordt een overvloedige variëteit op tafel gezet, inclusief kreeft, schaal- en schelpdieren en krab. In Spanje wordt het kerstmaal altijd met een heerlijk dessert afgesloten, waarbij marsepein, van amandelen, suiker en eieren het populairst zijn. Vaak zijn er ook ´Polvorones´, kaneelkoekjes bereid uit bloem, boter en suiker.

Het Driekoningsfestival

In Spanje duurt kerst tot in januari. Een van de meest spectaculaire festiviteiten is ‘Dia de los Reyes’, oftewel Driekoningen. Daarbij wordt elk jaar op 6 januari de aankomst in Bethlehem van de drie wijzen uit het Oosten gevierd. Op deze feestdag vinden optochten plaats met bont verklede koningen. De  ‘wijze mannen’ gooien handenvol zoetigheid naar de toeschouwers die de feestelijke intrek in de stad bijwonen. 

Hoewel die zoetigheden bedoeld zijn voor de kinderen, zie je vaak volwassenen die hun paraplu’s ondersteboven houden, om de lekkernijen voor de kinderen op te vangen. In grote steden als Barcelona en Madrid brengt de optocht van de koningen duizenden mensen op de been. Er hangt dan een gemoedelijke sfeer en het is een uitgelezen gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Kinderen zetten op 5 januari ‘s avonds hun schoen voor de deur en de kleurrijke koningen vullen deze met cadeaus. 6 Januari is een belangrijke feestdag, waarop ouders bij elkaar komen om de kinderen hun geschenken te zien uitpakken. 

Favoriete bezigheden op eerste kerstdag voor de hele familie 

Verrassend is wel dat, anders dan in andere delen van de wereld waar eerste kerstdag de belangrijkste dag van het kerstfeest is, Spaanse families dan wel bij elkaar komen om samen een vleesmaaltijd met diverse drankjes te nuttigen, maar dat dit doorgaans een stuk lichter is dan op kerstavond. En op die dag gaan kinderen naar buiten om met hun nieuwe fietsen, inline skates of speelgoed met afstandsbediening te spelen.  

Dag van de onschuldige heiligen