Ontdek de sterrenrestaurants aan de Costa Blanca Noord

Wie de Spaanse gastronomie kent, weet dat Spanje meer te bieden heeft dan tapas en sangria. Spanje behoort tot de top van de haute cuisine met meer dan 220 sterrenrestaurants. Wij gingen op zoek naar de beste sterrenrestaurants aan de Noordelijke Costa Blanca!

Quique Dacosta (***) - Dénia

Dit driesterrenrestaurant, het enige sterrenrestaurant in deze regio, moét je bezocht hebben. chef-kok Quique Dacosta staat al jaren aan de culinaire top. Dacosta maakte furore in de late jaren ’80 en begin jaren ’90 door verschillende culinaire technieken te combineren en zo een nieuwe visie op de keuken van Valencia te presenteren.

Door de jaren heen ontving Dacosta prijs na prijs met in 2012 als hoogtepunt zijn derde Michelinster. Een jaar later wordt Dacosta opgenomen in het overzicht ‘The World’s 50 Best Restaurants’ van het Restaurant Magazine. Wie graag van een culinaire hoogtepunt geniet, reserveert ruim van te voren een mooie tafel. Het restaurant zit vaak overvol, dat zal niemand verbazen!

Website: https://en.quiquedacosta.es/

BonAmb (**) - Jávea/Xàbia

Sterrenrestaurant BonAmb stelt zich ten doel bezoekers volop te laten genieten van de omgeving van Jávea en de Marina Alta. Dit doen ze letterlijk, BonAmb betekent in het Valenciaans ‘prettige omgeving’. Door het combineren van lokale ingrediënten ontstaan nieuwe gerechten. BonAmb schept een sfeer van culinair meesterschap in het noorden van de Costa Blanca.

BonAmb is opgericht in 2011 en ze hadden maar twee jaar nodig om hun eerste Michelinster te veroveren. Dit restaurant zet zich met hart en ziel in op moderne ontwikkelingen op culinair gebied en vindt zichzelf elke keer opnieuw uit. Dit leidt tot verschillende belangrijke onderscheidingen. Chef-kok Alberto Ferruz en Maître Pablo Català krijgen regelmatig erkenning van de culinaire wereld en ontvingen in 2016 BonAmb hun tweede Michelinster.

Website: https://bonamb.com/nl

Casa Manolo (*) - Daimús

Wie zich in de buurt van Daimús bevindt, moet zeker dit sterrenrestaurant bezoeken. Casa Manolo werd in 1985 opgericht als strandbar door de familie Alonso Fominaya en is al jaren een begrip in de regio. De ommezwaai naar restaurant werd in 2005 gemaakt toen zonen Manuel en Juan Carlos in het bedrijf stapten. In 2011 verhuisde Juan Carlos naar Duitsland waardoor Manuel nu aan het roer van het restaurant staat.

Sinds de oprichting staat kwaliteit op de eerste plaats. "Koken is leven. Zowel in de keuken als in het leven word ik geleid door rusteloosheid, een zoektocht naar smaaksensaties en het plezier om ze te presenteren. Leven is koken. Het is wat me gelukkiger maakt en daarom draag ik dit mee in mijn lichaam en geest,” aldus chef-kok Manuel Alonso. In 2014 ontving Casa Manolo de eerste Michelinster.

Website: https://www.restaurantemanolo.com/

Casa Pepa (*) - Ondara

Chef-kok Pepa Romans is alom bekend in de regio Marina Alta. Ze houdt zich al sinds 1986 bezig met koken en kort daarna besloot Pepa haar eigen restaurant te openen in haar geboortedorp Ondara. Hoewel ze aanvankelijk voor de traditionele keuken koos, bleef Pepa zichzelf voortdurend heruitvinden. Dit leidde tot een vernieuwde kijk op de traditionele Mediterrane keuken waarmee ze Casa Pepa op de kaart zette. In 2000 ontvangt Casa Pepa een Michelinster.

Tegenwoordig zijn Pepa’s dochters Antonia en Soledad Ballester de uitbaters van dit restaurant. Zij zetten met dezelfde verve en passie een top culinaire ervaring neer.

Website: https://capepa.es/ 

El Rodat (*) - Jávea/Xàbia

Sterrenrestaurant El Rodat van chef-kok Nazario Cano presenteert een nieuwe kijk op de traditionele Valenciaanse keuken en doet dit met passie. "En El Rodat no dormimos, soñamos,” (in El Rodat slapen we niet, we dromen.) klinkt het bij monde van Cano. Door voortdurend te experimenteren met de traditionele gerechten uit Alicante en omgeving creëert chef-kok Cano een smaakpalet dat je niet snel zal vergeten.

In 2017 krijgt El Rodat dan ook zijn eerste Michelinster. "Topproducten die met finesse bewerkt worden, uitgesproken van smaak zijn, gerechten die op een zeer hoog niveau bereid worden,” aldus de Michelingids. Wie naast de gastronomische ervaring wil genieten van een zorgeloze vakantie kan dit doen in het hotel El Rodat met toegang tot een luxueuze spa.

Website: https://elrodat.com/en

Orbianco (*) - Calpe

Met Orbianco heeft chef-kok Ferdinano Bernardi een nieuw restaurant op sterrenniveau ontwikkeld. Samen met zijn rechterhand Enrico Croatti richtten ze eerder het restaurant Dolomieu in Italië op dat ook een Michelinster veroverde. Hun ideeën rond Italiaanse haute cuisine waren een schot in de roos maar dat hield het duo niet tegen om hun horizon te verbreden.

In 2015 richtten Bernardi en Croatti hun pijlen op Calpe en schiepen ze Orbianco waar ze Spanjaarden hun ideeën rond Italiaanse haute cuisine wilden laten proeven. De Spanjaarden waren duidelijke liefhebbers van de hoge standaard die Bernardi hen voorschotelde want in 2018 won het duo een Michelinster voor Orbianco.

Website: https://www.orobianco.es/en

Audrey’s Restaurant van Rafa Soler (*) - Calpe

Ondanks zijn jonge leeftijd, hij is 35 jaar oud, maakte Rafa Soler Atanet eerder al furore met Drolma (Barcelona) en L’Atelier van Joël Robuchon (Parijs). Ditmaal gaat Soler op avontuur in de Mediterrane keuken en schuift hij nieuw ontwikkelde gerechten naar voren in Audrey’s Restaurant. Hiermee verstevigt hij zijn positie als een van de belangrijkste ambassadeurs van de creatieve Valenciaanse gastronomie.

Audrey’s, vernoemd naar Audrey Hepburn, bevindt zich in het luxueuze AR Diamante Beach Hotel in Calpe. "Dit is de ideale locatie om Audrey’s volledig tot haar recht te laten komen”, zegt Soler. In 2017 werd Audrey’s dan ook bekroond met de eerste Michelinster. Soler en zijn team inmiddels al weer hard aan het werk om de tweede binnen te halen.

Website: http://www.audreys.es/ 

Beat (*) - Calpe

Het verhaal van Beat begint bij het Ritz Hotel in Madrid, waar Jose Manuel Miguel zijn culinaire ervaring aanbiedt. Na een tussenperiode in hotel Le Bristol in Parijs besloot Miguel Parijs te verlaten om aan een nieuw avontuur te beginnen in Calpe. Miguel begon leiding te geven in het restaurant Beat in het hotel The Cook Book.

Hij werd door velen voor gek verklaard maar bleek de juiste keuze te hebben gemaakt. In 2018, twee jaar nadat Beat werd opgericht ontvingen Miguel en zijn team hun eerste Michelinster. Zij worden gelauwerd omdat zij de traditionele mediterrane keuken van Calpe mixen met smaken uit de verschillende werelddelen.

Website: https://thecookbookhotel.com/restaurante-beat 

El Xato (*) - La Nucia

De geschiedenis van El Xato gaat meer dan 100 jaar terug. El Xato kan niet ontbreken in dit overzicht. In 1915 richtten Pedro Balaguer Orts en Jerónima Cano Pérez de wijnmakerij Bar Internacionàl op dat ze onder het bewind van Generaal Franco herbenoemden tot Bar Nacionàl. In 1948 nam de familie Cano de wijnbar over en veranderde de naam naar El Xato, de koosnaam van vader Cano.

El Xato serveerde aanvankelijk alleen tapas en wijn maar sinds 2006 schoot dit familierestaurant door naar de culinaire top. Het team van Cristina Figueira (chef-kok) en Francisco Cano (Maître d’Hotel) brengt El Xato naar ongekende hoogte met creatieve gerechten die de oude en nieuwe stijl van El Xato volmaakt combineren.

Website: https://www.restauranteelxato.com/