Een huis in Spanje verkopen? Met deze tips kunt u veel belastinggeld besparen!

Eindelijk is het voorjaar gekomen. De bloesemtijd, de tijd om geïnspireerd te raken, een nieuwe lente, een nieuw begin. Raakt u ook zo geprikkeld door dit prachtige wakker worden van de natuur en wilt u dat uw kapitaal ook ontwaakt? De lente is het ideale moment voor uitdagingen. Als u om u heen kijkt, ziet u dat de hele wereld is bezig om het oude achter zich te laten en een heel nieuwe en kleurrijke periode tegemoet te gaan. Verkoop uw huis, bespaar belastinggeld en hoor het geld in uw broekzak rinkelen, de lente is de beste tijd van het jaar. 

Overzicht is winstgevender dan u denkt

Als u een huis in Spanje koopt, betaalt u verschillende kosten zoals omzetbelasting en overdrachtsbelasting. Dat is in Spanje hetzelfde als in andere landen. Wist u ook dat deze kosten aftrekbaar zijn bij verkoop? 

Als dit nieuw voor u is, dan is het natuurlijk een leuk bericht, sterker nog, u kunt veel geld besparen bij de verkoop van uw huis en dan hebben wij het over duizenden euro´s. Daarvoor hoeft u alleen maar alle rekeningen en officiële documenten zorgvuldig te bewaren. 

De les die u hieruit kunt trekken is dat u met overzicht in uw administratie u op lange termijn veel geld kunt besparen. 

Welke kosten en aanslagen kunt u van de belasting aftrekken?

Wij zullen het maar gelijk uitleggen en uw zorgen wegnemen. Als niet ingezetene heeft u het recht op een korting op de vermogenswinstbelasting (CGT) van wel 3%. Bovendien kunt u daar nog een flinke wettelijke rente bij optellen. 

Om een en ander nog duidelijker te maken, uw juridisch adviseur kan meerdere aan- en verkoopkosten in mindering brengen. Hierdoor daalt de belastingtechnische waarde van uw onroerend goed aanzienlijk. Aangezien u op papier dan minder vermogen hebt, betaalt u ook minder belasting bij de uiteindelijke verkoop.

Wat is CGT (vermogenswinstbelasting)?

We hadden het over een korting op de CGT, maar wat is dat precies? Voor als u er niet bekend mee bent, deze afkorting staat voor Spanish Capital Gain Tax. Dit is een belasting die niet ingezeten verkopers betalen over de winst die uit de verkoop voortvloeit.

Hoe berekent de Spaanse overheid nu deze winst? Ze maken onderscheid in de aankoop- en de verkoopprijs op de eigendomsbewijzen. Daarna wordt de CGT berekend over de nettowinst, niet over de prijs van het onroerend goed. Uw nieuwe akte geeft daardoor een lagere waarde aan in vergelijking tot vorige akte. Zo zal de nettowinst lager zijn en daardoor betaalt u uiteindelijk minder.

Korting op btw-facturen op aan- en verkoop

Besparen op CGT is niet de enige manier om te besparen. Laten we eens kijken naar enkele btw-facturen en belastingen die van de CGT-rekening afgetrokken kunnen worden. Zoals hierboven al vermeld werd, zal de vermogenswinstbelasting die u betaalt over de verkoop van uw Spaanse woning aanzienlijk lager zijn.

Bij aankoop

Als u de originele rekeningen en officiële documenten bewaart, kunt u deze cijfers makkelijk berekenen:

  • Notariskosten
  • Belastingen
  • Kadasterkosten
  • Juridische kosten

 

Bij verkoop

Als bewijs bij verkoop dienen ook hier alle originele rekeningen en officiële documenten voor te liggen:

  • Alle verbeteringen die aan het pand zijn aangebracht terwijl u eigenaar was. Dit zijn aanpassingen die niet met regulier onderhoud te maken hebben. Bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe alarminstallatie of airconditioning. Maar het kan ook nieuw dakbedekking zijn of een nieuwe houten vloer. Daar staat tegenover dat tuinonderhoud weer onder regulier onderhoud kan vallen;
  • Kosten voor juridische bijstand;
  • Makelaarsprovisie.


Conclusie

Bij de aan- of verkoop van onroerend goed werpt overzichtelijkheid op de lange termijn zijn vruchten af. Volg ons advies op en haal het beste uit uw investering. Maak bovendien gebruik van de verbeteringen die aan uw huis zijn aangebracht en benut deze verbeteringen om belasting te besparen.

Wees slim en profiteer van een goede investering. Leef het leven dat u altijd al voor ogen stond.