Dromerige berglandschappen, romantische stadjes en de kenmerkende Spaanse esprit op de best verborgen plekjes van de Costa Blanca

De meeste beschrijvingen van de Costa Blanca gaan over het fantastische uitzicht op de Middellandse Zee, terwijl er nog zo veel meer te ontdekken valt in dit Spaanse paradijs. De meeste mensen raken zo betoverd van de zee en de overweldigende geur daarvan dat ze de echte schatten van de regio over het hoofd zouden zien. Als u dan toch aan de Costa Blanca verblijft, nemen we u graag mee op een uitstapje dat uw kijk op de Costa Blanca voor altijd zal veranderen. 

Hartelijk welkom bij de best bewaarde geheimen van dit magische Spaanse paradijs. 

Bent u zover?

Daar gaan we!

Bolulla, het startpunt 

Tussen de Marina Alta en de Marina Baja omarmt het bergachtige landschap de kleine bergdorpen die zo uit een sprookje zouden kunnen komen. Het lijkt erop dat de tijd in deze stadjes heeft stilgestaan en dat daarmee het kenmerkende karakter van de Spaanse esprit bewaard is gebleven. 

Typerend is de stad Bolulla waar onze sprookjesachtige reis begint. Om u een eerste indruk te geven: de stad heeft slechts 420 bewoners. Dat maakt dat er een eindeloze heerlijke rust heerst en u ongestoord kunt genieten van vers geoogste "nísperos” (Japanse mispels). Deze kleine, ronde, gele vruchten met hun harde pit vindt u hier in grotere hoeveelheden dan waar dan ook in Spanje. 

Zodra u de betovering  voelt in al die kleine straatjes en genoten hebt van die heerlijke nísperos wordt het tijd voor de eerste excursie: Font Dels Xorros. Deze mythische plek is vol van verlaten plantages die de prachtige omlijsting vormen van een eenzame waterpoel en talloze verse heerlijkheden die u zo uit de boom kunt plukken. 

Verder naar Tàrberna

Uitgestrekte olijvenplantages zo ver als het oog reikt, zijn omsingeld door pijnboombossen die de bergtoppen op deze magische plek bekronen. In het stadje aangekomen kunt u de alom tegenwoordige en goed bewaarde, oude Mauritaanse architectuur bewonderen terwijl u door de pittoreske smalle straatjes in de regio loopt. 

Ook de kerk van Santa Bárbara en La Plaça Bar zijn even verbazingwekkend mooi en klassiek tegelijk. Maar let op: veel toeristen zijn zo verliefd geworden op dit mooie plaatsje met maar 600 inwoners dat ze nooit meer weg zijn gegaan …

Hans Baumann is zo´n toerist, een Nederlander die 20 jaar geleden op zijn bromfiets en met zijn rugzak hier bleef hangen. De reden hiervoor is heel simpel: op geen enkele plek langs de Costa Blanca ben je zo dicht bij het strand en tegelijkertijd zo ver verwijderd van het massatoerisme als hier. 

De totale rust in combinatie met een gezellige, familiaire sfeer vormt een magische, tijdloze bubbel en is minder dan een uur vanaf de Middellandse Zee. 

Fietsers en wandelaars zijn welkom

Maar niet alles aan deze zijde van de Costa Blanca draait om pittoreske stadjes en sprookjes. Fietsers, wandelaars en andere liefhebbers van buitensport genieten van de 994 meter hoge top van de Sierra de Carrascal. Voor bewonderaars van natuur spektakel is er de Els Arcs, de meest bijzondere attractie van deze regio. De enorme kalksteenformaties zijn gedurende millennia van erosie ontstaan. Ze zijn niet door mensen gemaakt maar ze zijn het resultaat van een voortdurende inwerking van de natuur. 

Al fietsend voelt het alsof je door een poort naar het geluk rijdt. Deze formaties liggen aan de noordelijke kant van de Marina Alta in de Sierra de la Xortà en zijn aan alle kanten omgeven door overweldigend natuurschoon. 

Conclusie

Spanje´s Costa Blanca is weliswaar een van de meest bezochte toeristische trekpleisters van het land en dankt dit aan de fantastische stranden en de Middellandse Zee, maar de echte kenners gaan een stap verder en vinden de verborgen schatten in de bergen. 

Trek de wandelschonen aan en ga op ontdekkingstocht. U zult door de Spaanse magie in al uw zinnen betoverd raken.