Digitaal COVID-certificaat in Spanje

Er gaat een heel nieuwe wereld voor ons open nu de pandemie langzaam maar zeker oplost. In een situatie waarin het virus weliswaar niet verdwijnt maar beheersbaar is, zijn we weer vrij(er) om ons te verplaatsen. Het toerisme trekt weer aan en als we het hebben over toerisme in Europa dan bedoelen we uiteraard Spanje.

Lees verder want wij vertellen u alles wat u moet weten over het COVID-certificaat dat u rechtstreeks het paradijs in voert. Laat je aanstaande vakanties niet bederven door COVID, volg onze handige tips en u krijgt de tijd van uw leven in Spanje.

Wat is een COVID-certificaat?

Het COVID-certificaat is een digitaal document waarmee iemand kan aantonen dat hij gevaccineerd is tegen COVID-19, negatief getest is of onlangs van COVID is genezen. Anders gezegd: het COVID-certificaat is een digitaal document waarmee u kunt aantonen dat u geen CORONA hebt en waarschijnlijk niet in het ziekenhuis terecht zult komen als u besmet zou raken of dat u voldoende antilichamen heeft omdat u een besmetting heeft doorgemaakt. 

De landen die u bezoekt hebben dit digitale bewijs nodig om te voorkomen dat hun gezondheidssysteem overbelast raakt. Bovendien laat u met dit bewijs zien dat u geen gevaar vormt voor de bewoners van dat desbetreffende land. 

Welke landen eisen dit?

Over landen gesproken: in welke landen heeft u een dergelijk bewijs nodig? Deze maatregel geldt in de hele Europese Unie. Als u vanuit een EU-land naar Spanje reist, vergemakkelijkt dit bewijs de toegangsprocedure. Reizigers uit landen of regio´s die als risicogebieden zijn aangemerkt, kunnen met behulp van dit bewijs makkelijker reizen.

Eisen

De eisen om Spanje met een dergelijk digitaal EU COVID-certificaat binnen te komen zijn:

Vaccinatie: iedereen die minstens 14 dagen voor de reis het hele door de WHO of EMA geautoriseerde vaccinatietraject heeft doorlopen, heeft recht op dit bewijs.

Test: als u een negatief testresultaat heeft voor een NAAT-test (dit mag een PCR-, LAMP- of een TMA-test zijn) binnen 72 uur voor uw reis naar Spanje, ontvangt een digitaal EU COVID-certificaat. Dit geldt ook voor iedereen die 48 uur voor vertrek een PCR-test laat doen. 

Herstelbewijs: Als er minstens 11 dagen zijn verstreken vanaf de dag dat u een positief NAAT-testresultaat had tot 6 maanden na deze dag, kunt u een dergelijk bewijs aanvragen.

Kinderen: kinderen onder de 12 jaar kunnen zonder dit bewijs vrij reizen binnen de EU, dus ook in Spanje. Ouders die de kinderen begeleiden dienen wel aan bovenstaande criteria te voldoen. 

Zijn er kosten aan verbonden?

Nee, het certificaat is gratis in alle landen van de EU. Het gaat daarbij niet om een papieren document, maar een digitaal document dat in het Engels en in uw eigen taal is opgesteld. Sterker nog: elk certificaat bevat een unieke QR code als bewijs van echtheid.

Waar kan ik zo´n certificaat aanvragen?

Dat is heel eenvoudig. U hoeft alleen naar de website van het Spaanse ministerie van volksgezondheid te gaan en het formulier in te vullen en u ontvangt het bewijs automatisch. Om deze procedure sneller en makkelijker te maken is dit onderverdeeld in diverse regio´s.

Conclusie

Ondanks de COVID pandemie krijgen we langzaam aan onze vrijheid terug. In dit complexe scenario is een digitaal COVID-certificaat van de EU uw ticket naar de aanstaande vakanties in het paradijs. Alle pracht van de Spaanse landschappen wachten op u en uw familie. Vraag vandaag nog dit bewijs aan!