Spanjes productie van citrusvruchten: de mening van een kenner die u alles vertelt over het verleden en de toekomst ervan

Een kort inzicht in alles dat wat u moet weten over de productie en de handel van citrusvruchten in Spanje. En over de successen en de uitdagingen voor de toekomst waarvoor de teelt van citrusvruchten staat en wat dat te maken heeft met het verleden. Welke factoren staan de citrusvruchtenhandel in Spanje in de weg voor verdere groei? 


Spanje is leidend als het gaat om de teelt van citrusvruchten in Europa. Gewoonlijk worden deze vruchten geteeld voor de versmarkt in heel Europa en zelfs Noord-Amerika. De teelt en de exportgetallen laten duidelijk zien hoe succesvol deze industrie is.


Spanje produceert ca. 6% van de citrusvruchten wereldwijd maar is goed voor 25% van de totale export. Sinaasappels maken zelfs 62% van de teelt van citrusvruchten in Spanje uit. Laten we eens kijken naar de Spaanse handel in deze vruchten, de teelt en alles wat daarmee samenhangt. 


Verse sinaasappels on demand


Er worden speciaal enkele sinaasappelrassen gekweekt voor iedereen die zijn sinaasappels het liefst vers en onbewerkt eet. Als u door Spanje reist, kunt u in vele bars en restaurants vers geperst sinaasappelsap bestellen, verser kan het niet.  


Sinaasappels vormen een belangrijk deel van de Spaanse cultuur. De rijen bomen met bittere sinaasappels langs de weg zijn legio. Deze sinaasappels worden geplukt en door bedrijven verwerkt tot gelei en jam.


De meest geliefde regio van Spanje met het beste klimaat


Spanjes belangrijkste regio´s voor de teelt van citrusvruchten zijn Andalusië en Valencia, het klimaat is daar vergelijkbaar met dat in Californië. De zomers zijn heet en droog en de winters relatief koud. De lage luchtvochtigheid maakt deze regio ideaal voor de citrusvruchtenteelt met maar weinig schilbeschadigingen.  


Eén van de belangrijkste factoren bij de teelt van sinaasappels en citroenen is de regen in de regio´s. In bovengenoemde regio’s valt elk jaar tussen 40 en 60 cm regen per vierkante meter, het merendeel ervan in de herfst en winter. Er zijn ook jaren met minder dan 25 cm en dan moet het fruit worden besproeid en dat is kostbaar. 


Problemen met water en beplanting bij de productie van citrusvruchten


De irrigatie van fruitbomen in Spanje gebeurt voornamelijk met oppervlaktewater dat van ver moet worden aangevoerd. Daarom zijn er ook regelmatig conflicten in deze regio´s. Telers van citrusvruchten vertellen ons dat de jaarlijkse kosten voor de aanvoer van water tot meer dan € 1.000 per hectare kunnen oplopen. 


Vergeleken met Brazilië en Florida is het aantal te besproeien oppervlaktes in Spanje veel kleiner. Volgens nauwkeurige getallen zijn de boomgaarden kleiner dan 7 hectare, afhankelijk van de locatie. Bepaalde factoren die hierop van invloed zijn, zijn bijvoorbeeld de terrassenbouw, het bodemtype en de pH-waarde. De opbrengst per hectare varieert en is afhankelijk van de regio, de beplantingsintensiteit, de leeftijd van de bomen en het soort vrucht. 


Bewerkelijke procedure


Vaak is bij de oogst van de vruchten nog een klein gedeelte van de steel intact. Dit vergroot de houdbaarheid van de vruchten en voorkomt bederf. 


Klanten beoordelen de versheid van de vruchten door de bladeren rond de vruchten open te spreiden en te bekijken. Sommige werkzaamheden rondom de teelt van citrusvruchten kunnen alleen maar met de hand worden gedaan, zoals het snoeien. Een medewerker kan dagelijks tot 60 bomen snoeien en dit kost ongeveer € 2 per boom. 


De uitdagingen van de teelt van citrusvruchten


Enkele decennia oude boomgaarden zijn al aangepast aan de vraag. Deze veranderingen waren nodig omdat ook de wensen en eisen van klanten zijn veranderd. Op sommige van deze nieuwe variaties zit zelfs octrooi. 


Daarom moeten telers licentiekosten betalen van ca. € 1.048 per hectare en soms zijn het de octrooihouders die het aantal productieve hectares van deze gepatenteerde soorten controleren. Dit alles leidt uiteindelijk tot leveringsproblemen.  


Vanwege factoren als te weinig neerslag in regio’s waardoor irrigatie noodzakelijk is, te weinig variatie en de grootte van de teeltoppervlaktes die niet voldoen aan de hoge eisen, zijn de kosten voor de teelt van sinaasappels en citroenen hoog. Ondanks de uitstekende toegankelijkheid tot de Europese markt en het gunstige klimaat is er daarom nog zeker ruimte voor verbeteringen, vooral als we kijken naar de potentiële winstgevendheid van de regio.